Hvordan fjerne flekker på bestikk

Hardanger Bestikk har lenge vært et symbol på norsk design og kvalitet. Men selv med god rengjøring kan bestikket få flekker og merker over tid. Det kan skyldes vannkvalitet, matrester, eller bare generell slitasje. Vi gir deg våre beste tips til hvordan du effektivt kan gjenopprette glansen i ditt Hardanger Bestikk, helt flekkfritt!

 

Dette trenger du

  • Flekkete bestikk
  • Skurekrem/vidunderkrem (uten slipemiddel)
  • Myk svamp
  • Varmt vann
  • Mikrofiberklut/tørkepapir

Steg 1: Forberedelser

Finn frem bestikkdelene med flekker. Dersom bestikket har mye flekker, kan det være lurt å skylle det i varmt såpevann før man går videre til steg 2, husk å tørk bestikket først.

Steg 2: Påfør skurekrem

Bruk en myk svamp eller mikrofiberklut til å påføre en liten mengde skurekrem på det flekkete området. Pass på at skurekremen ikke inneholder slipemiddel, da dette kan skade bestikket. Her har vi brukt vidunderkrem fra C soaps.

Steg 3: Skrubbing

Gni skurekremen forsiktig inn i flekken med sirkelbevegelser. Legg litt ekstra trykk på området, men vær forsiktig så du ikke skraper eller skader bestikket. For dypere eller vanskeligere flekker kan det hende du må la skurekremen sitte på i noen minutter før du fortsetter med skrubbingen.

Steg 4: Skylling

Skyll bestikket grundig under rennende, varmt vann for å fjerne alle spor av skurekremen. Sjekk om flekken er borte. Hvis den fremdeles er synlig, kan du gjenta trinn 2 og 3. Noen skurekremmer kan gi en hinne på bestikket, derfor kan det vare lurt å avslutte med å skylle bestikket i såpevann.

Steg 5: Tørking

Tørk bestikket umiddelbart med en myk klut eller tørkepapir for å unngå vannflekker. For en ekstra glans anbefaler vi å polere bestikket med en mikrofiberklut.

Tips!

  • Alltid les produsentens instruksjoner og forsiktighetsregler før bruk av rengjøringsprodukter som skurekrem.
  • Test alltid en liten, mindre synlig del av bestikket før du går løs på de mer synlige delene, for å sikre at materialet tåler skurekremen.
  • For bestikk med intrikate mønstre eller utsmykninger, bruk en myk tannbørste for å komme til i alle kriker og kroker.

Rustflekker på bestikk

Å vaske gjenstander som ikke egner seg i oppvaskmaskinen sammen med bestikk, er en av hovedgrunnene til rustflekker på bestikk. Eksempelvis vil gjenstander av jern avgi små jernpartikler som kan forårsake rustflekker på bestikk, også kalt flurerust. For å unngå dette anbefaler vi å ikke vaske denne typen gjenstander i oppvaskmaskin sammen med bestikk: ostehøvel, hvitløkspresse, eggedeler, ulike typer siler samt gjenstander som allerede har rust.

Fra måltid til minner

Å vedlikeholde kvaliteten på ditt Hardanger Bestikk er ikke bare en investering i selve produktet, men også en investering i de mange måltidene og minnene som kommer med det.