Hvordan dekke med bestikk?

Dekkeguide for bestikk

Det å dekke et bord kan være litt av et kunststykke – valgmulighetene er uendelige! Det kan være krevende å dekke et bord med flere retter hvor alle rettene krever hver sitt bestikk. Så snart du vet hva som skal serveres finnes det noen enkle kjøreregler som gjelder for hvordan bestikket skal ligge på bordet. Men du, husk at det ikke er disse reglene som skaper den gode og personlige stemningen rundt bordet – den er det du og selskapet som gir.

Vi elsker å se alternative oppdekninger av bordet og det å sette sitt personlige preg på oppdekningningene gjennom bruk av materialer og stiler. Uavhengig om man skal dekke til en finere middag eller et høytidelig bord så skal det være lekent og morsomt å dekke et bord. Et fint bord setter stemningen og kan virkelig heve matopplevelsen.

Hvordan skal bestikket ligge?

Ofte kan det være fint å ikke forholde seg til reglene rundt hvordan bestikket skal ligge, men vi vet at mange av oss ønsker å forholde oss til de korrekte reglene rundt borddekking med bestikk.

Som nevnt tidligere så er det enklere å starte oppdekningen når menyen er satt. En hovedregel for borddekking er at alt av bestikk skal dekkes på bordet. Derimot skal det ikke mer enn tre sett kniver og gafler på bordet om gangen. Hver kuvert skal være ca. 60 cm bred, det er alltid bedre med litt for god plass enn at gjestene dine føler det er for liten plass. Bunnen av bestikket skal helst legges på linje med nedeste kant på tallerken. Hovedregelen for bestikk er at man spiser seg innover mot tallerkenen etter hvert som man spiser. Altså, forrettsbestikket plasseres ytterst på kuverten, før spisebestikket.

Hardanger bestikk dekketips

Så, på hvilken side skal bestikket ligge på?

En god huskeregel er at kniven skal legges til høyre for tallerken med skjæresiden inn og gaffelen på venstre side av kuverten. Dersom spiseskje skal brukes under måltidet skal spiseskjeen legges ved siden av kniven på høyre side. Dersom det skal serveres suppe til forrett skal spiseskjeen altså legges ytterst. Da plasseres bestikkdelene i rekkefølgen som rettene serveres.

Bestikket dekkes på bordet for høyrehendte personers perspektiv. Det kan være en fin gest å dekke motsatt dersom du får besøk av en gjest som er venstrehendt. Det er da greit å vite på forhånd at gjesten som er venstrehendt faktisk spiser med kniven i venstre hånd og gaffelen i høyrehånd ettersom mange venstrehendte gjerne spiser som en høyrehendt person.

Serveringsbestikk skal serveres sammen med maten slik at serveringsbestikket ikke opptar plass på bordet. Dersom det skal serveres skalldyr hvor man bruker skalldyrbestikk skal skalldyrbestikket plasseres på kuvertasjetten. Det samme gjelder eksempelvis smørkniv til brødmat.

Tomt på lager

Ramona

Bestikksett 24 deler

3.100 kr
50%

Fjord

Forrettsbestikk

599,50 kr
50%

Fjord

Bestikksett 40 deler

1.750 kr

Hva med desserten?

Til dessert er det vanlig å servere dessert med enten teskje, dessertskje eller kakegaffel som bestikk alternativ. Teskje er hakket mindre i størrelse enn dessertskje. Dessertbestikket man velger avhenger av hvilken dessert som skal serveres. Uavhengig av hvilket alternativ man velger så legges det over tallerkenen med skaftet pekende mot høyre side av kuverten. Dersom det kreves både skje og kakegaffel til desserten skal kakegaffelen legges nærmest tallerkenen med skaftet pekende mot venstre side av kuverten. Skjeen skal legges ovenfor kakegaffelen med skaftet pekende mot høyre side av asjetten.

Dersom man bare skal bruke en bestikkdel til desserten, så skal skaftet peke mot høyresiden av kuverten. Om man derimot skal bruke både kakegaffel og dessertskje til desserten så skal kakegaffelen legges nærmest tallerkenen med skaftet pekende mot venstre side av kuverten. Dessertskjeen legges ovenfor kakegaffelen med skaftet pekende mot høyre side av kuverten.

50%

Julie

Kakegafler 4pk

224,50 kr

Borddekkingen – tips og triks for serviser og borddetaljer

Det finnes et bredt utvalg av serviser med ulike stiler, motiver og design. Dersom serviset man ønsker å bruke til borddekkingen har motiv så skal motivene selvsagt vendes samme vei på bordet. Mindre tallerkener til brød og andre småretter plasseres ovenfor eller til venstre ved siden av gaflene på venstre side av kurverten.

Glassrekken som dekkes med skal plasseres ved knivspissen på høyre side til høyre på kuverten. Glassrekken settes opp i samme rekkefølge som vinen skal drikkes, fra høyre til venstre. Vannglass der i mot skal alltid plasseres lengst til høyre og dessertglasset skal plasseres innerst i glassrekken.

Annen bordpynt som skal plasseres på bordet står man fritt til å selv velge. Servietter kan gjerne brettes på tallerken eller danderes pent ved kuverten. En enkel variant kan være å rulle servietten sammen og dekorere med dekorative serviettringer. Servietter og serviettringer kan varieres ut ifra stil, stemning og sesong. Husk at det skal være plass til maten dersom det skal settes på bordet.

En vel gjennomført borddekking trenger nødvendigvis ikke å være et fylt bord, ha fokus på detaljene og prioriter hva som er viktigst for deg og selskapet.

Noe vi i Hardanger Bestikk prioriterer når vi samles rundt bordet er samtalene. Det er derfor en fordel å ikke ha noe høyt på bordet slik at vi kan se hverandre. Levende lys og naturmaterialer er noe som virkelig kan sette stemningen for bordet.

Enkle serveringsregler

Dersom det skal serveres flere retter ved bordet skal disse rettene plasseres på bordet foran gjestene fra høyre side. Nye tallerkner skal settes inn fra høyre side og brukte tallerkner skal også fjernes fra høyre side. Skal derimot rettene serveres fra fat skal dette skje fra venstre side. Alle drikkevarer serveres fra høyre side.

Vi håper at denne borddekkingguiden ga deg en forklaring på reglene som finnes rundt borddekking. Husk at det er lov til å la fantasien vandre også – ingen regel uten unntak!

Skal du dekke bordet med Hardanger Bestikk? Vi vil gjerne se! Dersom du bruker Hardanger Bestikk til å pynte bordet, legg ut på Instagram og tagg oss med #Hardangerbestikk. God borddekking!

Vi håper du ble inspirert til å invitere familie og venner til hyggelige sammenkomster inne i tiden fremover.