Hvordan har bestikkets funksjon endret seg over tid?

Bestikkets historie

Bestikk er redskaper som vi bruker til å spise med. Bestikk er noe vi i Skandinavia i dag ser på som en selvfølge, men slik har det ikke alltid vært og slik er det enda ikke i store deler av verden.

Sannheten er at mindre enn halvparten av verdens befolkning bruker bestikk den dag i dag. Resten av befolkningen foretrekker å spise med spisepinner, kniv og hender eller bare hendene sine.

Bestikk startet som arbeidsverktøy og forflyttet seg til noe kun velstående mennesker skulle ta i bruk, som et bevis på sin rikdom. I dag kan vi ikke si at bestikk kun er noe for de rike og i vesten er det å finne i ethvert hjem, mens det i andre land enda blir sett på som et overflødig redskap og noe mange ikke har råd til.

 

ulike bestikkverktøy
ulike produksjonstrinn teskje

Visste du at bestikkdelene kniv, skje og gaffel ikke kom samtidig, men over en lang tidsperiode?

Det er vel ikke veldig overraskende at kniven er den eldste av dem tre variantene. Det var en oppfatning at kniven var et bein og var det første verktøyet til en mann. Kniv ble i mange årtusener brukt for jakt og arbeid og det var ikke før for 5000 år siden at det oppstod egne kniver til å ha rundt bordet. Etter hvert kom det kniver i ulike materialer og nye former for blad og håndtak.

Den andre bestikkdelen som kom, var skjeen. De første skjeene var laget av enten leire, nøtteskall eller skjell. De rike og velstående hadde skjeer laget av gull og andre edle metaller, mens vanlige folk hadde skjeer av treverk selv om de som regel spiste med hendene.

Gaffelen er altså den yngste spiseredskapen vi har. De første gaflene hadde bare to tinder og ikke fire slik vi kjenner den i dag. Den eldste varianten kan minne om dagens serveringsgaffel. De første gaflene ble brukt til servering av kjøtt og ikke som spisegaffel.

Selv i starten av 1700 tallet synes de engelske herrene at gaffelen var overflødig og foretrukket å bruke hendene sine.

Visste du at gaffelen ble glemt i middelalderen og noen steder forbudt? Dette på bakgrunn av dens likhet med djevelens horn.

Utvikling av kniv, skje og gaffel

Kniv, skje og gaffel med samme mønster i et større antall ble ikke alminnelig før på 1700-tallet, men da bare i høyere sosiale lag. Siden den tid har spisebestikket utviklet stadig flere spesialformer.

Spisekniven har utviklet seg til blant annet forrettskniv, biffkniv, fiskekniv, fruktkniv, barnekniv, forskjærkniv og smørkniv. Spisegaffelen har videreutviklet seg til forrettsgaffel, påleggsgaffel, kakegaffel, serveringsgaffel, hummergaffel, barnegaffel og forskjærsgaffel. Spiseskjeen har så videreutviklet seg til blant annet teskje, dessertskje, barneskje, serveringsskje, salatgaffel, fiskespade, sauseøse, suppeøse og syltetøyskje.

I dag har du redskaper til enhver rett og anledning. Vi i Hardanger Bestikk har alltid vært opptatt av å ha et rikt utvalg til enhver person og begivenhet. Vi endrer oss i takt med omgivelsene og er opptatt av å være innovative. Det vil vi alltid gjøre.

Schaffelen som er en kombinasjon av skje og gaffel er et godt eksempel på det. Mennesker som opplever skjelvinger eller som har vanskeligheter med å spise med vanlig bestikk kan oppleve ubehag rundt middagsbordet, enten det er i personlige eller sosiale selskap. Schaffelen er utarbeidet for at alle skal føle seg inkludert rundt middagsbordet og ikke minst for å heve matopplevelsen til den enkelte.

Vi ønsker å ha et bredt utvalg av design, med ulike mønstre i høy kvalitet. Vi har vært innom både tinn og sølv, før vi nå i dag kun fokuserer på stålbestikk. Dette er for å kunne levere bestikk i høy kvalitet, slik at du kan gi det videre til neste generasjon. Siden start har godt håndverk og vakre design vært blant de viktigste bærebjelkene for oss i Hardanger Bestikk.

En ting er sikkert når det gjelder bestikk, og det er at Hardanger Bestikk kommer til å fortsette å utvikle bestikk i lang tid fremover.