Organisert og ryddig kjøkken

Ny måned, ny start

Hva med å starte måneden med sorterte skuffer og skap? Alt for å få hverdagen mer effektiv og bekymringsløs.

Hverdagen kan være hektisk. Vi har avtaler hit og dit, middagen skal lages og rutinene er gjerne litt ute av kontroll.

Kjøkkenet er hjertet i hjemmet og møtepunktet i løpet av dagen for mange. Vi tilbringer mye tid her, enten det er matlagning, rundt middagsbordet eller for sosiale lag. Tilpass kjøkkenet så det passer deg og din livsstil. Med smart organisering i kjøkkenskap og -skuffer, gjør du kjøkkenet mer effektivt. Selv en ryddig bestikkskuff kan gjøre livet hjemmet litt enklere.

Start med sortering. Trekk ut skuffene og åpne kjøkkendørene. Ta ut alt som er innvendig og legg det utover kjøkkenbenken. Sorter tingene etter bruksområder og hvor ofte de blir brukt – prøv å finn et system som passer for deg. I alle skuffer og skap finnes det noe overflødig, gi bort det som kan brukes og kast det som er ødelagt.

Når det gjelder skuffene anbefaler vi en tydelig inndeling i kategori. Bestikk i en, serveringsbestikk i en, kjøkkenredskaper som sleiver, slikkepotter og lignende i en, og så videre. Bestikkinnlegg i alle varianter er gjør det enklere å sortere innad i kategorien. Bestikkskuffen skal hjelpe deg med å finne det du trenger raskt og beskytter bestikket ditt.

Uorganisert bestikkskuffe bestikkdeler
Organisert bestikkskuffe

Slik! En organisert bestikkskuff er virkelig en fryd for øyet – er du ikke enig? Vi har plassert bestikket slik det føltes naturlig ut for oss.

Kniver, gafler, skjeer, teskjeer, kakegafler og barnebestikk. Dersom du har en større bestikkskuff er det passende å plassere praktiske redskaper som brukes ofte på siden, som for eksempel sakser, kniver, etc.

Husk, dette er til for å gjøre hverdagen enklere med ting du bruker ofte – lag ditt eget system eller rekkefølge.

Serveringsdeler, hvor ofte har ikke du tenkt «Åh, her må jeg lage system. Hvor er salatbestikket blant alle disse delene?». Det er en tanke vi kjenner oss godt igjen i.

I hektiske hverdager hjelper det på når alle delene har sin plass, også serveringsbestikket. Med en god oversikt vil matlagingen også gå raskere.

Rydde i kjøkkenredskaper
Rydde i bestikkskuffe

Men hva med bestikket som ikke får plass i bestikkskuffen? Vi er mange som har bestikk til ulike anledninger. Hverdagsbestikk, finbestikk og andre bestikk – kanskje det opptar litt vel mye plass i skjenken eller skapene?

Igjen, alt blir så mye enklere når alle deler har sin plass – også her. Start med å ta ut alt i skjenken eller skapet, sorter alle delene og få en oversikt over hva du faktisk har. Kanskje du ikke får brukt alt bestikket du har og vil gi bestikket til noen som blir glad for det? Et annet klassisk eksempel er at du ser at du plutselig mangler to skjeer etter forrige selskap. Da kan det være kjekt å få fylt på med skjeer slik at alt er klart til neste gang.

Bestikket som vi ikke har i esker, er plassert i bestikkposer. Bestikkposen er nemlig en genial, nett, men likevel romslig liten sak som rommer 12 bestikkdeler. Stoffet er i et mykt, syntetisk materiale som minner om velur og som beskytter bestikket mot riper og fra å gnisse mot hverandre. Posen knytes enkelt sammen og tar 1/3 av plassen det ellers ville gjort!

Organisering i skuffe, bestikkpose
Organisering i skuffe, bestikkpose

Her er våre beste tips til et organisert og ryddig kjøkken:

 

  • Gå igjennom alle kjøkkenskap og skuffer. Alle kjøkkentingene som du ikke trenger, bruker eller har et kjærlighetsforhold til fortjener nye eiere og du trenger plassen!
  • Fordel tingene i ulike kategorier og plasser de ulike kategoriene der du tenker er i umiddelbar nærhet til hvor du skal bruke dem.
  • Alt må ha sin egen faste plass.
  • Lag ulike kategorier i skuffene. Bestikk i en skuff, serveringsbestikk i en, andre kjøkkenredskaper i en annen, etc.
  • Det er lov til å ha en roteskuff så lenge det er system i rotet.

Mangler du noe?