Preget av omgivelsene, formet av tradisjoner

Kinsarvik, hvor eventyret startet

Vest i Norge, hvor massive fjellsider dykker ned i speilblank fjord; der lukten av epler, plommer og moreller trekkes av umiskjennelig fjelluft gjennom grønne dallandskap; der mektige Trolltunga troner dalen som noe nærmest konstruert; der ligger Hardangerfjorden. Som et imaginært naturlandskap — Norge på sitt mest storslåtte.

Det er vanskelig å ikke la seg romantisere i det man kommer inn i Hardangerfjorden. At det var denne dalen, denne fjorden og disse fjellene som omga Odd Leikvolls beskjedne bestikkproduksjon på slutten av 50-tallet, gir historien om Hardanger Bestikk en eventyraktig kvalitet det er vanskelig å overse. Men selv om mye har skjedd siden Odd produserte bestikk for hånd, er nærheten til de dramatiske omgivelsene uforanderlig: En vital inspirasjonskilde som gjenspeiles både i levesett og i hvordan familien driver Hardanger Bestikk. For når laksen trekker oppover fjorden, eller reinsdyrjakta er i ferd med å starte, da kribler det hos samtlige Kinsarvikinger.

I likhet med ivaretakelse av jakttradisjoner er også bygdene i Hardanger fremdeles preget av det gamle og tradisjonsrike. Tett trebebyggelse, gårder med torvtak, rødmalte låver og kilometerlange rekker med frukttrær står støtt og urokkelig mot bratt og frodig terreng. De gamle byggeskikkene i det ugjestmilde terrenget forteller om stahet og stå-på-vilje; om løsningsorienterte mennesker som krevde sin plass i lag med naturen. Århundrer senere er det fortsatt en egenskap som er med på å definere de som bor her.

Selv om det naturnære er en vesentlig del av livet til de ansatte i Kinsarvik, preges hverdagen av en felles stolthet og dedikasjon til arbeidet om å utvikle det beste bestikket.

 

Jakt og fiske er en viktig del av livet her i Hardanger. Når vidda kaller og folk begynner å snuse opp etter fjellsidene, da er det ikke vits å ha de på jobb. Og det er noe av det fine med å være en familiebedrift, da kan man ha slike tilpasninger.