Tradisjonsmat på nasjonaldagen

Den røde tråden

17.mai, Norges nasjonaldag – barnetog, folketog, leker, musikk og festlige lag. Dette er en dag hvor vi samler familie og venner rundt det flotte festbord. Mattradisjoner er sterkt knyttet til Norges nasjonaldag; pølser, rømmegrøt, spekemat, eggerøre, potetsalat, is og mye godsaker på menyen i de tusen hjem.

Mange er gjerne ute for å se på folketogene på 17.mai, men trekker hjem for å spise middag. God mat og drikke utgjør den røde tråden for en tradisjonsrik 17.mai feiring.

Vi har invitert til rømmegrøt for en skikkelig tradisjonsrik 17.mai middag. Hva serverer du denne dagen?

50%

Kristin

Bestikksett 24 deler

1.850 kr
50%

Kristin

Kakegafler 4pk

314,50 kr
Tomt på lager

Kristin

Serveringssett

699 kr
50%

Kristin

Sausøse

299,50 kr
17.mai borddekking
17.mai borddekking

Grøttradisjoner

I årevis har grøt blitt brukt til både hverdags- og festmat. Få retter kan måle seg med grøt når det kommer til den historiske betydningen i det norske kostholdet. Visste du at grøt er den eldste varme retten vi kjenner til i Norge?

Rømmegrøt

Det er et tradisjonelt nordmannspreg over rømmegrøten som har en spesiell posisjon som festmat. Tidligere var dette noe av det gjeveste man kunne servere til gjester i forbindelse med høytider. Grøten fulgte ofte et menneske gjennom store anledninger, helt fra barsel til begravelser. Rømmegrøt er en norsk rett som er fløyelsmyk og har rømme som basisingrediens. Det finnes mange ulike oppskrifter på denne retten basert på hvor i landet man er. Tilbehøret varierer også i stor grad, men blant det vanligste er sukker, kanel, smør og spekemat.

Borddekkingen

Vi har brukt hvit duk som utgangspunkt for en ren overflate og for å fremheve serviset. Har du et servise som inneholder røde, hvite eller blå detaljer, er det en ypperlig anledning til å bruke det på nasjonaldagen. Vi har brukt servise med blå kant som passer fint til å sette stemningen.

Finn frem dine fineste lysestaker og bruk levende lys for en lunere stemning. For å skape litt kontraster har vi vært i hagen og hentet inn litt av naturen. Lysestaken har vi pyntet med 17.mai pynt i samme fargene som serviset og serviettene. Med hvit duk, røde servietter og blå detaljer på serviset, har vi dekket i Norges tre nasjonalfarger, og den tradisjonsrike stemningen er til å ta og føle på.

Kristin spiseskje - 17.mai
17.mai borddekking Kristin spiseskje

Her har vi brukt Kristin bestikket for en nasjonalromantisk borddekking. Designet har et vakkert mønster med elegante former. Selv om vi her har brukt det til et tradisjonelt dekket bord, er mønsteret like fint til moderne borddekkinger. Ved å bruke Kristin sitt autentiske og ikoniske utseende vil bestikket stå for mye av pynten alene. «Kristin» kan gjerne anses som finbestikk istedenfor å bruke tradisjonelt sølvbestikk, og når middagen er ferdig er det bare å ta det i oppvaskmaskinen.

Ønsker du derimot en mer moderne oppdekning til 17. mai kan du hente inspirasjon her. 

Vi i Hardanger Bestikk ønsker alle en fin 17.mai feiring. Rop hurra og syng med på nasjonalsangen for å feire det flotte landet vårt.

Tradisjonsmat på nasjonaldagen