Arv og familie

Fulgte kjærligheten til Kinsarvik

På slutten av 1950 tallet følger en 26 år gammel Odd Leikvoll hjertet og flytter fra Bergen til den lille bygda Kinsarvik, helt innerst i Hardangerfjorden. Med entreprenørisk driv, et bryst fylt av boblende forelskelse og bestikkmakerverktøy i bagasjen, markerer dette starten på eventyret Hardanger Bestikk.

At Hardangerfjorden var et kjærkomment motiv blant Romantikkens malere var ikke tilfeldig; med sitt dramatiske dallandskap, en fjord som speiler de alltid hvitkledde fjelltoppene, sine mektige fossefall og majestetiske isbréer, er det få som ikke vil si seg enig at nettopp Hardangerfjorden er det vakreste og mest storslåtte Norge har å by på.

Dette var imidlertid ikke hovedmotivasjonen til Odd Leikvoll da han flyttet hit på slutten av 50-tallet. Da sølvtøyfabrikken han jobbet på i Bergen ble lagt ned, kjøpte han opp bedriftens verktøy og fulgte forelskelsen — frisørlærlingen Kirsten — til hennes hjemsted i Hardanger. Her, i en medtatt låve i den lille bygda Kinsarvik, begynner Odd å lage skjeer i sølv og sølvplett.

I Bergen var han en vanlig arbeider, og hadde liten erfaring med å lage bestikk, men han gjorde alt selv. Både design og produksjon

Odd hadde teft for det møysommelige håndverket, og etter få år ekspanderer bedriften med noen få ansatte. Det var imidlertid ikke før på 70-tallet, da den lille bedriften sikret seg skikkelige fabrikklokaler, at produksjon av det robuste stålbestikket skulle skyte fart.

Før han ekspanderte hadde pappa planer om å importere bestikk, for så å selge det til restauranter og kafeer. Men han likte så godt å lage det selv at han heller valgte å satse på større produksjon.

Siden den gang har Hardanger Bestikk vokst i takt med familien — det som tidligere var en beskjeden, taktil produksjon, har nå blitt en større familiebedrift. Og for familien Leikvoll er jakten på det beste bestikket ikke bare en lidenskap, det har blitt en livsstil.

Vi elsker det vi gjør, det er jo en del av vår familiehverdag. Vi snakker om bestikk til alle døgnets tider. De fleste bestikkseriene våre er oppkalt etter jenter i familien. Det er viktig for oss vise at vi er en familie og hvor vi kommer fra, Kinsarvik er jo en perle på jord!

Drivet bak Hardanger Bestikks særegne kvaliteter er preget av stolthet, tradisjon og ivaretakelse av skikkelig håndverk — en dedikasjon til kvalitet som tillater bestikkmakerne å sette livstidsgaranti til alle sine produkter. For et godt bestikk er ikke bare en betydningsfull del av vår kultur, et essensielt element når familie og venner samles rundt bordet, det er også noe som går i arv gjennom generasjoner. Denne hverdagslige viktigheten, er noe som trigger hoveddesigner Per Finne.

Jeg tror alle industridesignere har lyst til å designe bestikk. Det er utrolig spennende å designe et produkt der hvert redskap har ulik funksjon, men som likevel skal være estetisk familiært. Det er veldig givende å være med på å både ivareta og modernisere et slikt håndverk.

Selv om dagens verktøy legger til rette for en større og mer effektiv produksjon, går fortsatt hvert design gjennom en nøye, taktil prosess. Pers inspirasjoner fra naturens former og inntrykk filtreres ut på skisseblokka. Håndformede modeller blir laget, pusset, veid, vridd og vendt på, før det endelige designet går i produksjon. Og selv om spesiallagde verktøyer står for den endelige kvantiteten, blir den aller siste pussen fortsatt gjort for hånd, slik at den særegne og personlige kvaliteten som er Hardanger Bestikk kan fortsette gå i arv i generasjoner.